Vitamina D: ce este și de unde o luăm

Vitamina D este o vitamină liposolubilă esențială mai ales dezvoltării și menținerii sistemului osos. Alte efecte cunoscute sunt cele antiinflamatoare, antioxidante și neuroprotective, contribuind la buna funcționare a sistemelor osos, muscular și nervos.

Unde găsim vitamina D?

În mod natural, foarte puține alimente conțin vitamina D. Peștele gras (sardine, macrou, somon) sunt o sursă naturală de vitamina D, însă de-a lungul timpului mai multe alimente au fost „fortificate” cu această vitamină:

  • laptele, fie el de vacă sau vegetal (migdale, soia, ovăz, orez), este îmbogățit cu vitamina D și calciu
  • cereale pentru micul dejun sunt de asemenea îmbogățite

Vitamina D este însă produsă în organism la nivelul pielii, sub acțiunea razelor ultraviolete. Deficitul poate apărea atunci când expunerea la soare nu este suficientă, mai ales pe timpul iernii.

Lasă un comentariu