Vitamina D: ce este și de unde o luăm

Vitamina D este o vitamină liposolubilă esențială mai ales dezvoltării și menținerii sistemului osos. Alte efecte cunoscute sunt cele antiinflamatoare, antioxidante și neuroprotective, contribuind la buna funcționare a sistemelor osos, muscular și nervos. Are, alături de vitamina C un rol important și în funcționarea sistemului imunitar.

Unde găsim vitamina D?

În mod natural, foarte puține alimente o conțin. Peștele gras (sardine, macrou, somon) e o sursă naturală, însă de-a lungul timpului mai multe alimente au fost „fortificate” cu această vitamină:

  • laptele, fie el de vacă sau vegetal (migdale, soia, ovăz, orez), este îmbogățit cu vitamina D și calciu
  • cereale pentru micul dejun sunt de asemenea îmbogățite
  • ouă
  • ficat

Când apare deficitul de vitamina D?

Vitamina D este însă produsă în organism la nivelul pielii, sub acțiunea razelor ultraviolete. Deficitul poate apărea atunci când expunerea la soare nu este suficientă, mai ales pe timpul iernii.

Alte cauze ale deficitului pot include:

  • dietă neadecvată – lipsa alimentelor bogate în această vitamină
  • vârsta înaintată – capacitatea organismului de a o produce scade odată cu înaintarea în vârstă
  • obezitate – excesul de grăsime poate reține vitamina D în organism, făcând-o mai puțin disponibilă
  • pielea închisă la culoare – melanina din piele poate reduce capacitatea pielii de a o produce
  • utilizarea unor medicamente – unele medicamente pot interfera cu absorbția

Ce simptome apar în caz de deficit?

Simptomele deficitului de vitamina D pot include slăbiciune musculară, dureri osoase, piele uscată și căderea părului. Deși nu sunt cunoscute cauzele exacte ale deficitului, factorii de mai sus pot contribui la scăderea nivelului acesteia din organism. Există un ghid elaborat de Ministerul Sănătății pentru diagnosticul și tratamentul deficitului la mamă, nou-născut și copil. Opțiunile de tratament se găsesc sub formă de capsule moi, picături sau tablete.

Cum prevenim deficitul de vitamina D?

Pentru a preveni deficitul, este important să vă expuneți la soare câteva minute pe zi (timpul necesar de expunere la soare variază în funcție de factori cum ar fi vârsta, culoarea pielii și locația geografică), să consumați alimente aflate în lista de mai sus și să luați suplimente, dacă este necesar. O discuție cu medicul dumneavoastră este importantă pentru a determina dacă aveți nevoie de suplimente. Dacă da, acesta va stabili care este doza optimă pentru dumneavoastră și durata tratamentului.