Vitamina C: ce este și de o unde o luăm?

Ce este vitamina C și ce rol are în organism?

Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este o vitamina esențială. Este solubilă în apă (spre deosebire de vitamina D) și nu poate fi sintetizată de organismul uman, astfel încât trebuie obținută din surse alimentare sau suplimente.

Are un rol important în multe dintre procesele organismului, inclusiv în sinteza colagenului, ajutând la formarea și repararea țesuturilor conjunctive, cum ar fi pielea, ligamentele și oasele. De asemenea, este esențială pentru sănătatea ochilor și a vaselor de sânge, precum și pentru sistemul imunitar.

Vitamina C este, de asemenea, un puternic antioxidant care poate ajuta la protejarea organismului de daunele cauzate de radicalii liberi. Aceste molecule instabile pot provoca daune celulelor și țesuturilor, ceea ce poate duce la boli cronice precum bolile de inimă și cancerul.

Ce surse bune există?

Pentru a obține o doză suficientă, este important să mâncați o varietate de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi fructe și legume. Lămâile și portocalele, sunt o sursă bogată, la fel ca și legumele verzi, cum ar fi broccoli, ardeii și varza.

Majoritatea oamenilor obțin suficientă vitamina C din dietă, însă unii oameni pot avea nevoie de suplimente pentru a obține cantitatea recomandată zilnică. Acestea sunt disponibile sub formă de tablete sau capsule și pot fi luate ca supliment la dietă. Există numeroase preparate farmaceutice care pot asigura doza zilnică recomandată la un preț accesibil. Acestea se eliberează fără rețetă sau recomandare. Primele preparate au apărut încă din anii 1930, fiind sintetizate de chimistul Norman Haworth.

Câtă vitamina C e recomandată?

În general, dozele zilnice recomandate variază în funcție de vârstă și sex. Copiii și adolescenții au nevoie de o cantiate mai mică decât adulții, iar femeile gravide sau care alăptează au nevoie de cantități mai mari.

Desigur, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte să luați orice decizie cu privire la sănătatea dumneavoastră. Acesta vă poate ajuta să decideți dacă este necesar să luați suplimente sau dacă puteți obține cantitatea necesară din dietă.

Poate fi toxică?

În ciuda beneficiilor sale pentru sănătate, vitamina C poate fi toxică în cantități mari. Prin urmare, este important să nu luați mai mult decât cantitatea recomandată zilnică. Dacă aveți îndoieli, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente.